Μαραθώνιος κάτω απο 3 ώρες

the-importance-of-sleep-before-a-marathon-2

Ακριβώς πριν μια εβδομάδα ολοκλήρωνα με επιτυχία τον πρώτο μου υπερμαραθώνιο. Εντάξει, τα 100 χιλιόμετρα ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία, σίγουρα όμως όχι τόσο καθοριστική ώστε να αποφασίσω να ασχοληθώ συστηματικά με τις υπεραποστάσεις. Ίσως στο μακρινό μέλλον το επιχειρήσω ξανά, με την προϋπόθεση ότι οι εμπλεκόμενοι διοργανωτές θα έχουν στοιχειωδώς σοβαρευτεί ή θα έχουν οριστικά πάρει πόδι…

Ωραία και τώρα τί..;

Μα φυσικά επανέρχομαι αποφασισμένος, ως άλλος Indiana Jones στο κυνήγι του Αγίου Δισκοπότηρου… Επιθυμώ με όλο μου το είναι, με κάθε μου κύτταρο, έναν πραγματικά γρήγορο μαραθώνιο. Έναν μαραθώνιο κάτω από τρείς ώρες!

Σύμφωνα με τις στατιστικές των μαραθωνίων στις ΗΠΑ μόλις το 2% των συμμετεχόντων καταφέρνουν να διανύσουν την απόσταση των 42.195 μέτρων σε λιγότερες από τρείς ώρες. Κι επειδή οι αμερικάνοι κατηγοριοποιούν τα πάντα, εντάσσουν τους συγκεκριμένους δρομείς στους τοπικούς πρωταθλητές.

Ωραία… τώρα που η σκέψη γεννήθηκε, μας απομένει η επίπονη διαδικασία της πραγματοποίησής της! Κάνω μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο και πέφτω πάνω σε ένα άρθρο του Runner’s World  με «μυστικά για έναν μαραθώνιο κάτω των τριών ωρών». Το μεταφέρω προσαρμοσμένο στα δικά μου μέτρα…

  • Υγιεινή Διατροφή- Αδυνάτισμα- Ταχύτητα. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι καλοί αθλητές φτιάχνονται και στην κουζίνα μέσω της σωστής διατροφής. Επίσης το να έχω δέκα κιλά παραπάνω από το βέλτιστο δρομικό μου βάρος, με κάνει να φαντάζομαι τον εαυτό μου να προσπαθεί να τρέξει μεταφέροντας μια εξάδα εμφιαλωμένο νερό. Εφιαλτικό… ειδικά αν είναι εκείνο το ζακυνθινό βατραχονέρι το Yria!
  • Όχι στα ζυμαρικά. Εδώ έχουμε θέμα! Δηλαδή θα πρέπει να ξεχάσω εκείνες τις τιτάνιες πιατάρες με το μισό κιλό τυρί να διακοσμεί την κορυφή του μακαρονοβουνού; Και το δεύτερο χαριτωμένο πιατάκι ως συμπλήρωμα; Εδώ θα υπάρξει διαπραγμάτευση!
  • Μυϊκή Ενδυνάμωση. Δεν νομίζω ότι αποτελώ εξαίρεση, αλλά ως δρομέας ελάχιστα έχω ασχοληθεί με την ενδυνάμωση του θεϊκού κορμιού μου. Ίσως επειδή η τελειότητα δεν επιδέχεται βελτίωσης! Προφανώς ήρθε η ώρα να παίξουμε με τα σίδερα…
  • Κάν’το όπως ο Meb. Προφανώς αναφέρεται στον αγαπημένο μας δρομέα και μάγειρα Meb Πετρετζίκι (Keflezighi). Αν κυνηγάς μια επίδοση επιπέδου θα πρέπει να σκέφτεσαι, να τρώς και να προπονείσαι σαν αθλητής επιπέδου. Κι επειδή ζώ στην Ζάκυνθο θα μου επιτρέψετε μια θεωρητική αλλαγή φύλου λέγοντας «Κάν’το όπως η Μάγδα!»
  • Ο πόνος είναι φίλος. Αν δεν πονέσεις στην προπόνηση πώς θα καταφέρεις να ξεπεράσεις τον εαυτό σου στον αγώνα; Φίλε Jack Daniels, ωραία αυτά που γράφεις αλλά… με 20 λεπτά προπόνηση στο κατώφλι δεν πας πουθενά! Άμα σε χαλάει το πιοτί…
  • Αντιμετώπισε όσους σε θεωρούν τρελό. Νομίζω ότι μετά τα εκατό χιλιόμετρα έχω βάλει τα πράγματα στη θέση τους… Είναι όλοι πεπεισμένοι ότι το’ χω χάσει! Θυμάμαι τον πατέρα μου το βράδυ πριν τον υπερμαραθώνιο: «Τι ώρα ξεκινά αύριο ο αγώνας;» με ρωτάει. «Στις 06.30 το πρωί», απαντάω. «Γιατί τόσο νωρίς, τι ώρα τελειώνει;» και με κοιτάζει απορημένος. «Εχει όριο 7 το απόγεμα, είναι 100 χιλιόμετρα πατέρα», αποκρίνομαι με σιγουριά. «Α… τι να σου πώ παιδάκι μου, ο Θεός να σε φωτίσει!»
  • Η επιτυχία είναι πιο γλυκιά από τα ντόνατς. Αμερικανιά αλλά τι θα μπορούσες να περιμένεις απο ένα αμερικάνικο περιοδικό; Διότι στην Ελλάδα έχουμε πολύ πιο νόστιμες λιχουδιές τις οποίες και θα πρέπει να ξεχάσω επι μακρόν. Γειά σας μικρά εκλεράκια και κωκάκια, τραγανά πτιφούρ, αξιολάτρευτα τριγωνάκια πανοράματος με γέμιση σοκολάτας, μοναχικά τσουρεκάκια σοκολάτας, μάταια θα με καρτερείτε!

Κηρύσσεται  επισήμως η έναρξη του 4:15 marathon project…

Ρυθμός αγώνα 4:15/χλμ… Γκλούπ! (Ξεροκατάπια…)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s