Κοιμήσου, παιδάκι μου…

Το μυαλό μου γυρίζει δώδεκα χρόνια πίσω… Θυμάμαι το στρατόπεδο στην Κύπρο, μήνας Σεπτέμβρης, νύχτα σκοτεινή, σκεπασμένη με ενα μουχλιασμένο πέπλο υγρασίας. Το περίπολο κινείται νωχελικά περιμετρικά της κυκλώπειας περίφραξης. Το φτερούγισμα μιας κουκουβάγιας ή το τσάκισμα ενος ξύλου απο το στιβαρό πάτημα της αρβύλας, δεν λογίζονται ικανά να διακόψουν την απόλυτη ησυχία του μυαλού. Μια χιονοστιβάδα σκέψεων, δυνάμενη να σε μεταφέρει απο τα πρανή του παρόντος στους πρόποδες του φανταστικού, καταλήγει με ιερή αγανάκτηση στο ίδιο συμπέρασμα: Όταν με το καλό πάρω το χαρτί, δεν πρόκειται ποτέ και για κανέναν λόγο να σηκωθώ απο το κρεβάτι μου μέσα στα άγρια μεσάνυχτα και να χάσω τον ύπνο μου!

show-detail-hero_goodnight_2

Στο σήμερα… Χειμώνας και απολαμβάνω την ευλογημένη θαλπωρή της συζυγικής κλίνης, βυθισμένος στον πιο γλυκό ύπνο. Ξαφνικά ακούω σε κοντινή απόσταση, εναν αρχικά απροσδιόριστο ήχο πτώσης αντικειμένου στο πάτωμα. Το μυαλό μου πασχίζει μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου να συντονιστεί με την πραγματικότητα και να επεξεργαστεί το αναπάντεχο ηχητικό ερέθισμα… Πέταξε την πιπίλα, ο μικρός ξύπνησε! Αποτινάζω τα ζεστά σκεπάσματα και ευθύς ακουμπώ τις πατούσες μου στο ψυχρό πάτωμα. Μια μικρή ώθηση και αμέσως αισθάνομαι την ακαμψία του σώματός μου. Πρώτα στη μέση, κατόπιν στους αστραγάλους και τέλος στα γόνατα. Κανείς δεν είπε ότι το τρέξιμο προάγει την ευλυγισία του σώματος!

Απο το παιδικό δωμάτιο ακούγεται αργόσυρτο κλαψούρισμα, διανθισμένο απο παραπονιάρικες μα συνάμα ακαταλαβίστικες συλλαβές. Μοιάζει με την λάβα που κοχλάζει στα έγκατα της γης, καθώς επίκειται η εκκωφαντική έκρηξη του ηφαιστείου… Προσπαθώ να συντονίσω τα βήματά μου, όταν ενας νυσταγμένος ψίθυρος διστακτικά εισέρχεται στη σκηνή: Τί ώρα είναι; Κλασσική ερώτηση αμφισβητήσιμης ουσίας, που ωστόσο εξακολουθούμε να υποβάλλουμε μεταξύ μας ως ζευγάρι, με εναλλασσόμενους κάθε φορά ρόλους. Άλλωστε ο Δημητράκης μας δεν περιορίζεται σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, τουναντίον ξυπνάει όποτε το επιθυμεί μέσα στη νύχτα, ως συνεπής εφοδεύων επόπτης!

Εισερχόμενος στο παιδικό δωμάτιο, διακρίνω μέσα στο ημίφως τη σιλουέτα ενός ορθίου μικρού ανθρώπου, πιασμένου απο τα κάγκελα του κρεβατιού του. Στο πάτωμα βρίσκεται το πιπίλι του, που πριν απο λίγο είχε κατακρημνιστεί ως σύμβολο του ύπνου και της υποταγής! Πραγματικός αντάρτης… Τον ξαπλώνω στο κρεβατάκι του και αρχίζω να τον χαϊδεύω: Δημητράκη, τώρα θα κοιμηθούμε! Μερικές φορές είμαστε τυχεροί και το κόλπο πιάνει αμέσως, χωρίς να μας ενοχλήσει εκ νέου ο μικρός μας. Άλλοτε απαιτούνται διαδοχικές προσπάθειες και ιώβεια υπομονή. Τότε είναι που  εκστομίζονται απελπισμένες φράσεις πνιγμένες στην κούραση και την νύστα: Κοιμήσου, παιδάκι μου! Δημητράκη μου, δεν λυπάσαι την μαμά που είναι κουρασμένη; Όταν όμως το αντάρτικο συνεχιστεί επι μακρόν, κάνει την εμφάνισή της η αγανάκτηση: Κοιμήσου, Δημητράκη… τ’ αυτιά του πατέρα σου!

Έχουμε διαβάσει διάφορες απόψεις ειδικών σχετικά με τον νυκτερινό ύπνο του μωρού κι έχουμε εφαρμόσει αντίστοιχες πιθανές λύσεις. Μάταια… Είμαι οριστικά πεπεισμένος ότι έχουμε να κάνουμε με ενα πεισματάρικο νυκτόβιο πλασματάκι, που μπορεί να μας στερεί τον ύπνο, αλλά το πρωί μας χαρίζει ευτυχία με το ολόλαμπρο χαμόγελό του! Κι επειδή μας γοητεύει με τα δυο του κατάλευκα μπροστινά δοντάκια, είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για λαγουδάκι. Επομένως είναι λογικό να μην κοιμάται τα βράδια, επιθυμώντας να σουλατσάρει σε μαγεμένα δάση, παρέα με τους λαγουδογονέους του…

Υ.Γ. Για σένα που πιθανότατα θα το διαβάσεις μετά απο μερικά χρόνια… Σ’ ευχαριστούμε που ήρθες στη ζωή μας!

Advertisements

2 thoughts on “Κοιμήσου, παιδάκι μου…

    1. Είναι κι αυτή μια λύση, την οποία έχουμε εξ’ αρχής απορρίψει… Θεωρούμε ότι απο πολλές απόψεις είναι καλύτερο για το παιδί να μάθει απο μικρό στον δικό του χώρο!

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s