Τα πέτρινα χρόνια του μαραθωνίου!

Τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως σημειώνεται αλματώδης ανάπτυξη των δρόμων αντοχής, που εκφράζεται με την αύξηση των συμμετοχών στους υπάρχοντες αγώνες, αλλά και με την συνεχή εμφάνιση νέων διοργανώσεων. Η δρομική λαίλαπα έφτασε και στη χώρα μας, με τη γνωστή διαφορά φάσης που χαρακτηρίζει το καθετί που έρχεται απο το εξωτερικό. Το καλεντάρι γέμισε αγώνες, η Κλασσική δείχνει να έχει κορεστεί απο συμμετοχές και πλέον το να τρέχει κανείς, δεν φαντάζει κάτι τόσο περίεργο ή σπουδαίο.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, έχει ενδιαφέρον να προσπαθήσουμε να εξετάσουμε τις επιδόσεις των Ελλήνων μαραθωνοδρόμων, κάνοντας μια απλή συσχέτιση με τις παγκόσμιες επιδόσεις. Για το σκοπό αυτό, τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, λαμβάνουμε το εθνικό μας ρεκόρ, την καλύτερη εμφάνιση στη δεκαετία που διανύουμε (2010 μέχρι σήμερα) και την βέλτιστη επίδοση του 2016. Η σύγκριση γίνεται με το παγκόσμιο ρεκόρ και με την καλύτερη παγκόσμια επίδοση για το 2016. Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία προς σύγκριση είναι τα κάτωθι:

2014 BMW / Berlin Marathon

ΑΝΔΡΕΣ

  1. ΚΙΜΕΤΟ Dennis  (KEN) Βερολίνο 2014 – 2:02:57 (WR)
  2. ABERA Tesgaye (ETH) Ντουμπάι 2016- 2:04:24 (2016WR)
  3. ΑΝΔΡΙΟΠΟΥΛΟΣ Σπύρος Βερολίνο 1988- 2:12:04 (NR)
  4. ΠΟΥΛΙΟΣ Κωνσταντίνος Βερολίνο 2011- 2:17:12 (2010’s)
  5. ΓΚΕΛΑΟΥΖΟΣ Κων/νος Ντύσελντορφ 2016- 2:21:55 (2016NR)

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

  1. RADCLIFFE Paula (UK) Λονδίνο 2003- 2:15:25 (WR)
  2. TSEGAYE Tirifi (ETH) Ντουμπάι 2016- 2:19:41 (2016WR)
  3. ΠΟΛΥΖΟΥ Μαρία  Βουδαπέστη 1998- 2:33:40 (NR)
  4. ΑΣΤΡΟΠΕΚΑΚΗ Πόπη  Παρίσι 2013- 2:38:27 (2010’s)
  5. ΒΛΑΧΑΚΗ Παναγιώτα Ένσεντε 2016- 2:43:00 (2016NR)

Συγκεντρωτικά σε πίνακα διπλής εισόδου, συγκρίνουμε τις επιδόσεις των αθλητών στις οριζόντιες στήλες με αυτές στις κάθετες. Οι αριθμοί δηλώνουν διαφορά σε λεπτά και δυτερόλεπτα, ενώ το κόκκινο χρώμα πιο αργό χρόνο και το γαλάζιο πιο γρήγορο.

screenshot_5

Με ευκολία καταλήγουμε σε ορισμένα προφανή συμπεράσματα: Με την πάροδο του χρόνου, οι επιδόσεις των πρωταθλητών μας βαίνουν προς το μετριότερον, καθιστώντας τα εθνικά μας ρεκορ ακατάρριπτα. Πράγματι, δυο ρεκόρ που κρατούν τριάντα και είκοσι χρόνια αντίστοιχα, σε άνδρες και γυναίκες, υποδηλώνουν κάποιου είδους παθογένεια, που δεν είμαι σε θέση να εξηγήσω. Σίγουρα, η επίδοση του Ανδριόπουλου ήταν τεράστια, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι το παγκόσμιο ρεκορ εκείνη την χρονιά, ανήκε στον Αιθίοπα BELAYNEH Dinsano με 5′:14” καλύτερο χρόνο, εντούτοις τρείς δεκαετίες στασιμότητας, μάλλον αρνητική εντύπωση προκαλούν. Στο μεταξύ, η απόσταση απο τους ξένους αθλητές, που όντως μπορεί να είναι ντόπε(ρ)μαν, μετράται με έτη φωτός…

Τα πέτρινα χρόνια!

Έχω την αίσθηση, αν και εύχομαι να διαψευσθώ, ότι διάγουμε τα πέτρινα χρόνια του ελληνικού μαραθωνίου. Μπορεί τα νούμερα των συμμετοχών στους αγώνες και επομένως τα κέρδη για τους διοργανωτές να ευημερούν, ωστόσο κάθε άλλο συμβαίνει αυτό με τις επιδόσεις των αθλητών. Όση αισιοδοξία κι αν αποπνέει η ηλικία των ταχύτερων του 2016 Γκελαούζου-Βλαχάκη (γεννηθέντες το 1990 και 1991 αντίστοιχα), έχουν τεράστια απόσταση να καλύψουν μέχρι να φτάσουν σε μια πραγματικά μεγάλη επίδοση. Άλλωστε, αν επιτύχαιναν αυτούς τους χρόνους στον σχετικά απαιτητικό μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, θα καταλάμβαναν την εικοστή και δέκατη όγδοη θέση, σε άντρες και γυναίκες αντίστοιχα. Τέλος, στη λίστα του ΣΕΓΑΣ με τις είκοσι καλύτερες επιδόσεις όλων των εποχών στην χώρα μας, παρατηρούμε ότι οκτώ απο αυτές έχουν σημειωθεί απο τις γυναίκες τη δεκαετία του 2000. Πιο εντυπωσιακή είναι η αντίστοιχη λίστα των ανδρών: Εννέα απο τις είκοσι καλύτερες επιδόσεις έχουν σημειωθεί την δεκαετία του 1980! Ίσως τελικά τον αθλητή δεν τον κάνουν τα αντικραδασμικά παπούτσια, τα τζελάκια, τα ισοτονικά και τα gps ρολόγια…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s