Μια νίκη της εκπαίδευσης

rubybridgesΠίνακας ζωγραφισμένος με λάδι σε καμβά, φέρει τον τον τίτλο “The Problem We All Live With” και είναι έργο του Αμερικανού ζωγράφου Νorman Rockwell. Ο καλλιτέχνης αποτυπώνει ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά ζητήματα της δεκαετίας του 1960, την αντίδραση της συντηρητικής κοινωνίας του αμερικανικού νότου στην λειτουργία κοινών σχολείων για μαύρους και λευκούς.

Ένα μικρό κορίτσι στο δρόμο για το σχολείο, συνοδευόμενο από τέσσερις αστυνομικούς με πολιτική περιβολή. Βήμα αποφασισμένο να περάσει μεσα από το μαινόμενο πλήθος που βρίσκεται στην πλευρά του παρατηρητή του πίνακα. Ίσως ο καλλιτέχνης να υπονοεί ότι ο καθένας από εμάς θα μπορούσε να αποτελέσει κύτταρο αυτού του όχλου. Στον τοίχο γραμμένη εμφανώς η υποτιμητική λέξη “Nigger” (νέγρος) και στην άκρη του πίνακα, όπως ακριβώς στην άκρη της νόησης και της αισθητικής ,τα αρχικά “KKK” της γνωστής Κου Κλουξ Κλαν. Η σκηνή δεν αποτελεί προϊόν της φαντασίας του ζωγράφου, αλλά αποτύπωση μιας  συνταρακτικής ιστορίας.

Ύστερα από σχετική δικαστική απόφαση του 1954 η οποία εφαρμόστηκε έξι χρόνια αργότερα, στις 14 Νοεμβρίου 1960 η εξάχρονη αφροαμερικανή Ruby Bridges,  πηγαίνει για πρώτη μέρα στο σχολείο. Το William Frantz Elementary School ήταν το πρώτο δημοτικό σχολείο στην Νέα Ορλεάνη στο οποίο εφαρμόστηκε πειραματικά η συνύπαρξη λευκών και μαύρων μαθητών. Παρά το χαμηλό βιοτικό επίπεδο στην περιοχή, οι αντιδράσεις των λευκών κατοίκων είναι οξύτατες. Απαγορεύουν στα παιδιά τους να παρακολουθήσουν μαθήματα και συγκεντρώνονται έξω απο το σχολείο. Υπο τον φόβο των επεισοδίων, η αστυνομία αποφασίζει τη συνοδεία της μικρής μαθήτριας.

Στη θέα του κοριτσιού, ο όχλος φωνάζει ρατσιστικά συνθήματα και εκτοξεύει προς το μέρος του ντομάτες.  Ένα μικρό φέρετρο με μια μαύρη κούκλα εντός του κάνει την εμφάνισή του, ενώ εξαπολύονται απειλές για τη ζωή της μικρής αλλά και των αστυνομικών. Συνάμα ξεκινούν οι μαζικές αιτήσεις μετεγγραφής  από το συγκεκριμένο σχολείο.keepourschoolwhite

Την πρώτη μέρα της, η μικρή Ruby την πέρασε τρομαγμένη στο γραφείο της διευθύντριας. Άλλωστε δεν υπήρχαν δάσκαλοι πρόθυμοι να κάνουν μάθημα. Την επομένη δήλωσαν την ομαδικά την παραίτησή τους από το σχολείο. Απέμεινε μόνο μια νεοδιόριστη νεαρή δασκάλα, η Barbara Henry, η οποία στην πρώτη της χρονιά στην εκπαίδευση έκανε μάθημα σε ένα σχολείο με μια μόνο μαθήτρια. Η μικρή καθημερινά είχε τη συνοδεία αστυνομικών, δεν έβγαινε στο κατειλημμένο από διαδηλωτές προαύλιο και έφερνε φαγητό  από το σπίτι, καθώς υπήρχαν απειλές ότι θα την δηλητηριάσουν. Σε αυτό το πολεμικό κλίμα λειτούργησε το δημοτικό σχολείο William Frantz μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς, την άμβλυνση των αντιδράσεων και την σταδιακή αποδοχή του καθολικού δικαιώματος στην μόρφωση.protests

                                  “Η ενσωμάτωση αποτελεί θανάσιμη αμαρτία”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s